Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Βρετανία: Ιστορική παραίτηση του προέδρου της Βουλής

Βρετανία: Ιστορική παραίτηση του προέδρου της Βουλής
NAFTEMPORIKI.GR
Τρίτη, 19 Μαϊου 2009 16:48
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/19/1665880.htm


Δειτε ακομα:
Ο ρόλος του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων
Ερωτήσεις και απαντήσεις
Νέα απομάκρυνση βουλευτή


Θα είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις αιώνες που πρόεδρος της βρετανικής βουλής εξαναγκάζεται σε παραίτηση.

Την επικείμενη παραίτησή του στις 21 Ιουνίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Μάικλ Μάρτιν, εν μέσω έντονων πιέσεων για το ρόλο του στο σκάνδαλο με τις βουλευτικές δαπάνες που έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη στη Βρετανία.


«Με στόχο τη διατήρηση της ενότητας, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου την Κυριακή 21 Ιουνίου» ανακοίνωσε ενώπιον της Βουλής ο κ. Μάρτιν. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί την επόμενη ημέρα, όπως είπε.


Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και τρεις αιώνες που πρόεδρος της βρετανικής βουλής εξαναγκάζεται σε παραίτηση.


Χθες κατατέθηκε στο κοινοβούλιο πρόταση μομφής εναντίον του που έχουν υπογράψει 23 βουλευτές. Πολλοί βουλευτές του ζήτησαν ευθέως και δημοσίως να παραιτηθεί, κάτι που θεωρείται χωρίς προηγούμενο για τα βρετανικά δεδομένα.


Το σκάνδαλο με τις αλόγιστες βουλευτικές δαπάνες έχει οδηγήσει στην παραίτηση ενός υφυπουργού, δύο βουλευτών των Εργατικών και ενός συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον έκανε χθες λόγο για «παράλυση» του πολιτικού συστήματος και ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Σήμερα δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η αλλαγή των βουλευτών και όχι του προέδρου. «(Οι Βρετανοί) θέλουν να εκλέξουν νέα βουλή. Η γνώμη τους είναι ότι το να αλλάξουν ένα άτομο με αστεία μαύρη στολή με ένα άλλο άτομο με αστεία μαύρη στολή δεν θα κάνει και μεγάλη διαφορά», όπως είπε στο BBC.


Ο κ. Μάρτιν βρέθηκε στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων, καθώς θεωρήθηκε ότι αγνόησε τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι βουλευτές για τις δαπάνες τους. Η δημόσια εικόνα της Βουλής έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις της εφημερίδας Daily Telegraph για το πώς οι βουλευτές «συμπλήρωναν» το μισθό τους, ζητώντας να τους καλυφθούν έξοδα που δεν είχαν καμία σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως απαιτεί ο κανονισμός.


H κρίση έχει παρασύρει όμως και την κυβερνώσα παράταξη των Εργατικών, που βλέπει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να υποχωρούν σε ιστορικά ναδίρ, καθώς και τον ηγέτη της Γκόρντον Μπράουν. Σύμφωνα με έρευνα της Guardian που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 28% και οι Συντηρητικοί 39% στην πρόεθση ψήφου. Άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα LabourList.org καταδεικνύει ότι έξι στα δέκα μέλη των Εργατικών επιθυμούν την απομάκρυνση του κ. Μπράουν πριν τη διενέργεια γενικών εκλογών.

Πηγές: BBC, ft.com, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: